Gedenkboek 1955
verder.

1955

Gedenkboek

75 jaar RijksHBS

blad 18

Trouwens, de verzoekschriften van de Directeur maakten blijkbaar geen of weinig indruk ten departemente, want 22 jaar lang heeft Directeur Steyns verzocht, zonder succes evenwel, om een gedeelte van de speelplaats overdekt te krijgen. In 1910 overleed de Heer Steyns, na 30 jaar lang met grote kundigheid en gezag het directoraat en tevens de functie van Arrondissements-Schoolopziener te hebben vervuld. Zijn opvolger, de Heer S. van der Meer, was reeds enige tijd als leraar werkzaam geweest. In zijn ambtsperiode zou de school uitgroeien tot een volwaardige H.B.S.

Dankzij de voortvarende activiteit van de Directeur, daarbij ten zeerste gesteund door het Gemeentebestuur, werd de school uitgebreid tot een H.B.S. met 5-jarige cursus, (echter nog alleen met een B-afdeling).

Voor de Venlose jeugd, die later verder wilde studeren, was het een groot voordeel, nu in eigen stad een diploma te kunnen behalen, dat toegang gaf tot sommige faculteiten van de Universiteit.

De mobilisatiejaren 1914-1918 brachten enige stagnatie in het onderwijs, toen enkele leerkrachten gemobiliseerd werden en er, juist als nu, te weinig animo was voor het leraarsambt.

Gelukkig bleef de school voor verdere gevolgen van deze wereldbrand gespaard.

In 1924 werd aan de school een literair-economische afdeling verbonden, zodat de leerlingen na de derde klasse een keuze konden doen tussen de A en de B-afdeling. Het 50-jarig bestaan van de school werd in September 1930 met volle luister gevierd. Een gedenksteen in de hal van het gebouw herinnert blijvend aan dit gebeuren. Directeur van der Meer bereikte in 1932 de pensioengerechtigde leeftijd en werd opgevolgd door Dr. Jos. van Vroonhoven, thans Directeur van de Rijks H.B.S. te Tilburg.

Het directoraat van Dr. van Vroonhoven staat in het teken van het jongste wereldgebeuren, dat alom in den lande zo vele wonden
overzicht.